Sdružení přátel Pardubického kraje

České Petrovice můžete navštívit také v létě


16.02.2016 Sportovní areál České Petrovice je znám především jako zimní lyžařské středisko. Naleznete jej blízko česko-polské hranice mezi Lichkovem a Kláštercem nad Orlicí. Je však málo známé, že tento sportovní areál má co nabídnout svým návštěvníkům také v letní turistické sezóně.
Je to například svezení na horských kárách. Terénní káry jsou unikátní stabilní vozítka zkonstruované pro bezpečnou jízdu z kopce. Jsou určeny pro děti i dospělé. Po nasednutí vás na vrchol kopce dopraví lyžařský vlek. Pro jízdu dolů si vyberete sami vlastní trasu rozlehlými loukami nebo například slalom mezi brankami. Můžete vyzkoušet i jízdu ve vyznačené trati, která je na jedné ze sjezdovek, kde na vás čeká dráha plná zatáček a kopečků.
Víte, co je grassball? Je to v podstatě velká nafukovací průhledná koule ze speciálního PVC, uvnitř které je ještě jedna menší. Obě koule jsou spojeny nylonovými lanky a dvěma tunely, kterými se leze dovnitř. Průměr koule je 3,2 m a hmotnost 90 kg. Uvnitř jsou umístěny bezpečnostní postroje pro upoutání posádky. I toto si můžete v Petrovicích vyzkoušet.

Vynálezcem je Andrev Ahers. Inspirací mu byl obraz Leonarda da Vinciho, na kterém je znázorněn roznožený a rozpažený muž v kruhu. Společně s přítelem Dvanem van de Sluisem se rozhodli naplnit malířovo myšlenku. Jak na to? Grassball se vyveze nebo vytlačí na vhodný kopec. Jeden nebo dva zájemci si tunelem vlezou dovnitř Grass ballu a upoutají se do speciálních postrojů. Při sjezdu mohou Grassbonauti sledovat okolní prostědí.
Další aktivitou, kterou můžete v Českých Petovicích v létě provozovat, je letní tubing. Jedná se o zábavnou jízdu na 100 metrů dlouhém umělém povrchu ve vytýčené dráze. Vlastně je to jakási skluzavka v přírodě.
Další atrakcí v Českých Petrovicích jsou vodní motorové nafukovací čluny, které svým kulatým tvarem umožňují pohyb všemi směry po vodní hladině. Je to oblíbená atrakce zejména mezi dětmi.
Mezi dalšími atrakcemi, která můžete v Petrovicích vyzkoušet, je třeba jízda na kladce či jakési lanovce nebo trampolíny, či malý dětský kolotoč.
Razítko do vandrovní knížky putování Letní pecky, poznej všecky! získáte v pokladně areálu.

GPS souřadnice: 50.1192764N, 16.6053694E

Autor: Jan Řeháček
Vyšlo ve Vlastivědných listech Pardubického kraje číslo: 2/2014








Předchozí článek: Zámek Moravská Třebová
Následující článek: Muzeum řemesel Letohrad


Vytiskni stránku

Zpět na úvodní stránku




Vlastivědný časopis o zajímavostech, památkách, historii a osobnostech Pardubického kraje.
Pokud máte zájem pravidelně dostávat časopis Vlastivědné listy Pardubického kraje, kontaktujte nás. Roční předpatné činí 200 Kč.
Stáhněte si PŘIHLÁŠKU a odešlete na adresu Sdružení přátel Pardubického kraje, Klášterní 54, Pardubice 530 02.


V čísle 1/2024 Vlastivědných listů Pardubického kraje si mimo jiné přečtete:
Rabštejnská Lhota
Mladkovská vrchovina
Průzkum na Šibeničním vrchu
Pardubické kostely



Pardubický kraj
CHRUDIMSKO: Evangelický kostel ve SVRATOUCHU z roku 1783. Jeden z prvních evangelických kostelů u nás.

CHRUDIMSKO: Kašna uprostřed náměstí ve SKUTČI.

ORLICKOÚSTECKO: Kostelík v DLOUHÉ TŘEBOVÉ.

ORLICKOÚSTECKO: Socha slona je symbolem KRÁLICKÉHO SNĚŽNÍKU, který je nejvýše položeným místem Pardubického kraje (1423 m.)

ORLICKOÚSTECKO: KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK při pohledu od kláštera Hedeč u Králík.

SVITAVSKO: Zřícenina hradu CIMBURK z konce 13. století.

SVITAVSKO: LITOMYŠLSKÝ zámek je zapsán na seznamu památek UNESCO.

PARDUBICKO: Barokní kostel sv. Máří Magdaleny v LÁZNÍCH BOHDANEČ.




Hledat na webu:     


- Klub přátel Pardubicka
- Parpedie
- Pardubický Slavín



Created by pratele.pa.kraje@seznam.cz
sitemap.xml