Sdružení přátel Pardubického kraje

140. let narození V. Ig. Stratílka


16.02.2016 V letošním roce uplynulo 140 let od narození významného vysokomýtského rodáka V. Ig. Stratílka, zakladatele továrny na hasičské stříkačky. Václav Ignác Stratílek se narodil ve Vysokém Mýtě 30.7.1873, syn vysokomýtského měšťana Petra Stratílka mistra kočárnického a sedlářského. Po vyučení řemeslu v továrně na příbory v Moravské Třebové šel do světa. Šest let trávil ve světe, vystřídal různé zaměstnavatele v Rakousku a Německu. Získal praxi a cenná osvědčení: odlévání barevných kovů a hliníku, letce zvonů. První dílnu zřídil v roce 1899 ve Vrchlického ulici. Začal vyrábět ruční pumpy a stříkačky. Počátky byly velmi těžké, nejprve pracoval sám, pomáhala mu manželka Anna. K ruční práci používal jednoduché zařízení, později přijal 12 dělníků. Nejvíce rozšířena byla nejmenší ruční stříkačka „Berlovka“. Pojízdné stříkačky byly dvoukolové, s jedním pracovním válcem „Nádražní“. Čtyřkolové ruční stříkačky koněspřežné pro všechny druhy terénu bez pér „Hroské stříkačky“. V roce 1910 je výroba přestěhovaná do nově zbudované továrny v Riegerově ulici. V nové továrně je zřízena slévárna barevných kovů a hliníku. Výrobní program se začal zdokonalovat, bylo vyvinuto nové čerpací ústrojí – patent – Stratílek. Konstrukce čerpadla spočívala v šikmo uložených pracovních válcích tzv. cylindrech a jednom ústředním kuželu. Kožené manžety na pístech byly nahrazeny bronzovými písty zabroušenými do pracovních válců. Tímto byla docílena lehkost chodu stroje a zamezeno ztrátě tlaku na pístech. Nejmodernější byla ruční koněspřežná stříkačka „Normálka“.

První světová válka ukončila výrobu, při rekvizici materiálu byly zabaveny veškeré bronzové a mosazné součásti stříkaček. Zaměstnanci odcházejí na frontu, zastavuje se výroba. Po válce se jen stěží daří obnovit výrobu. Je zaváděna náhradní výroba – tělocvičné nářadí, součásti vodovodů a praních kotlů. Konec dvacátých let a léta třicátá jsou nejúspěšnějším obdobím pro Stratílkovu továrnu. Konstruktéři připravili do výroby centrifugální čerpadlo, k pohonu je používán spalovací motor. Nejprve to jsou upravené automotory Laurin a Klement. To byl základ pro výrobu stříkaček dvoukolových, čtyřkolových a automobilových. V technické kanceláři byl zkonstruován spalovací motor čtyřválec a šestiválec „Speciální hasičský motor“ patent Stratílek čtyřválec 36 HP, 40 HP a šestiválec 60 HP. Vedle větších motorových stříkaček vznikla u hasičkých sborů potřeba menších strojů. Stratílkova firma rozšířila svůj výrobní program o přenosné stříkačky s motorem dvoutaktním o výkonu 22 HP později 26 HP „Přenosná motorová stříkačka – typ 262 HP s výkonem čerpadla 1100 l/min. Firma měla filiálku na Slovensku v Žilině a na Podkarpatské Rusi v Užhorodě. Základem úspěchu firmy Stratílek byla především poctivá práce jak majitelů, tak celého pracovního kolektivu. Dále k tomu přispělo používání výhradně kvalitního materiálu a přesné obrábění součástek. Samozřejmostí bylo vždy seriózní jednání se zákazníky, poskytování rychlého servisu a vybavení dle přání zákazníka. Ještě dnes se dočítáme v pamětních knihách hasičských sborů o panu Stratílkovi. Osobně přijel předvést stříkačku a půjčoval stříkačku na zkoušku. Mnohde se zasloužil o zřízení hasičského sboru, pomohl získat finanční podporu u Zemské hasičské jednoty v Praze na zakoupení vybavení a stříkačky. V roce 1939 si firma připomíná 40 let od založení. Při této příležitosti byla vydána publika 40 let boje proti plamenům. Vlivem březnových událostí 1939 je oslava přesunuta na měsíc květen. Václav Ignác Stratílek zemřel 24.7.1940. Továrnu vedli úspěšně synové Vlastimil a Václav, do činnosti zasáhla II. světová válka, částečně byla utlumena hasičská výroba. Únor 1948 změnil výrobní a vlastnické vztahy v továrně. Továrna byla začleněna do nově vzniklého národního podniku THZ, od roku 1963 Karosa Vysoké Mýto. V osmdesátých letech se hasičská výroba přestěhovala z Vysokého Mýta do Poličky. Továrna zanikla, zbyly uchované materiály a výrobky. Ještě dnes mají hasičské sbory a sběratelé ve vlastnictví hasičské stříkačky od firmy Stratílek Vysoké Mýto, což svědčí o kvalitě a dovednosti našich předků. Václav Ignác Stratílek byl podnikatel, který do rozvoje firmy vložil nejen finační prostředky, ale i řemeslné umění. Byl dobrovolným hasičem ve vysokomýtské župě č. 11, vykonával funkci pokladníka a strojního inspektora.

Autor: František Pecka
Vyšlo ve Vlastivědných listech Pardubického kraje číslo: 4/2013






Předchozí článek: Prokop Diviš
Následující článek:


Vytiskni stránku

Zpět na úvodní stránku




Vlastivědný časopis o zajímavostech, památkách, historii a osobnostech Pardubického kraje.
Pokud máte zájem pravidelně dostávat časopis Vlastivědné listy Pardubického kraje, kontaktujte nás. Roční předpatné činí 200 Kč.
Stáhněte si PŘIHLÁŠKU a odešlete na adresu Sdružení přátel Pardubického kraje, Klášterní 54, Pardubice 530 02.


V čísle 1/2024 Vlastivědných listů Pardubického kraje si mimo jiné přečtete:
Rabštejnská Lhota
Mladkovská vrchovina
Průzkum na Šibeničním vrchu
Pardubické kostely



Pardubický kraj
CHRUDIMSKO: Kostel sv. Bartoloměje z roku 1397 v KOĆÍ s dřevěnou zvonicí z roku 1666 a krytou chodbou.

CHRUDIMSKO: Renesnační čtyřkřídlý zámek v CHRASTI byl sídlem hradeckých biskupů.

ORLICKOÚSTECKO: Pomník obětem z první světové války v DOBŘÍKOVĚ.

ORLICKOÚSTECKO: Náměstí v ČESKÉ TŘEBOVÉ s kašnou a starou radnicí.

ORLICKOÚSTECKO: KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK při pohledu od kláštera Hedeč u Králík.

SVITAVSKO: Fresky z 18. století na Loretánské kapli v MORAVSKÉ TŘEBOVÉ.

SVITAVSKO: Zřícenina hradu SVOJANOV.

PARDUBICKO: Rozhledna Barborka na okraji obce CHOLTICE.




Hledat na webu:     


- Klub přátel Pardubicka
- Parpedie
- Pardubický Slavín



Created by pratele.pa.kraje@seznam.cz
sitemap.xml