Sdružení přátel Pardubického kraje

Hrad Svojanov zahajuje novou sezónu

Foto: autor

16.02.2016 V sobotu 1. března se návštěvníkům po krátké přestávce otevírá brána hradu Svojanov. Hrad patří již více než 100 let městu Poličce. Tak jako každý rok i letos hrad nabídne spoustu novinek. V loňském roce si hrad prohlédlo 42 000 osob. Snahou správy hradu je tento počet udržet i v nadcházející sezóně. V zimním období hrad prošel generálním úklidem a je tedy připraven ukázat se návštěvníkům v plné kráse. Po dokončení celkové rekonstrukce hosté již nebudou obtěžováni stavebním ruchem. Ačkoliv drobné stavební práce jsou připraveny i na letošní rok, návštěvnického provozu se dotknou minimálně a proběhnou v měsících mimo hlavní sezónu. Mezi nejzajímavější novinky letošní sezóny patří:

Barokní sochy
Do areálu předhradí byly převezeny tři barokní sochy z Mariánského sloupu v Poličce. Na Svojanově návštěvníci spatří plastiky sv. Víta, sv. Karla Boromejského a sv. Šebestiána. Umístění soch na Svojanově nabízí zcela unikátní možnost prohlédnout si tato umělecká díla „z očí do očí“. V budoucnu budou tyto sochy v areálu hradu restaurovány a poté se počítá se vznikem galerie barokních plastik ve vnitřních prostorách předhradí.

Zvonice
Na hradbách vnitřního hradu byla postavena zvonice, která spolu s dřevěným křížem připomíná bývalou kapli sv. Kateřiny. Bývalá kaple byla poničena požárem v roce 1569. Na konci roku 2013, přesně po 444 letech se nad hradem opět rozezněl zvon. Novou zvonici postavili truhlář Josef Novák a umělecký kovář Petr Cach. Základním impulsem pro stavbu zvonice bylo připomenout návštěvníkům místo, kde stála původní kaple. Z její stavby se dodnes dochoval soubor několika fragmentů původní kamenické výzdoby, který si návštěvníci mohou prohlédnout v hradním lapidáriu.

Nová expozice ve sklepení
V západním sklepení byla dlouhodobě instalována výstava postav z knihy Bohuslava Březovského „Tajemný hrad Svojanov“. V průběhu letošního roku bude tato výstava nahrazena expozicí o skutečných pověstech a legendách hradu. Scény představující jednotlivé pověsti vytváří známá výtvarnice Šárka Váchová. Ve sklepení budou představeny pověsti o správci Rašínovi, o zazděné paní Kateřině, o hradním pokladu a další. Výstava modelů
V podkroví domu zbrojnošů bude od dubna znovu otevřena výstava papírových modelů. V loňském roce zde bylo k vidění 144 modelů historických staveb, letos bude výstava zaměřena na modely českých, moravských a slovenských hradů a zámků. Mezi známými objekty nebudou chybět kromě samotného Svojanova např. Pernštejn, Rožmberk, Bítov, Bojnice či Bratislavský hrad.

Nové exponáty
Hradní instalace byla doplněna několika novými exponáty. K zajímavostem patří například stará spížní skříň v hradní spižírně. V hradní jídelně je nově obraz malíře Jana Skramlíka z roku 1929, představující pohled na hrad z cesty od městečka. Jan Skramlík byl žákem Václava Brožíka. Jeho obraz je zajímavým dokladem o tom, že hrad v minulosti navštívil.

Nový film o historii hradu
Na webových stránkách města Polička – www.policka.org, na stránkách hradu Svojanova – www.svojanov. cz a na facebooku hradu můžete zhlédnout nový animovaný spot o historii hradu.

Stavební práce
I na letošní rok jsou připraveny dvě stavební akce. Jejich realizace však závisí na získání dotací. První akcí je dokončení rekonstrukce budovy čp. 122 na předhradí. Jedná se o součást bývalého poplužního dvora. Loni tato stavba získala novou střešní krytinu. Letos by měly být obnoveny fasády a osazeny nové výplně okenních a dveřních otvorů. Areál předhradí po provedení prací bude pohledově sjednocen. Druhou významnou akcí je vydláždění plochy dolního nádvoří hradu. Toto velmi frekventované místo hned za vstupní branou do vlastního hradu slouží částečně i jako venkovní zahrádka restaurace. V současné době je vysypáno štěrkem. Po vydláždění bude nádvoří mnohem atraktivnější. Použita bude historicky autentická dlažba z ulic centra města Poličky. Takto vydlážděná plocha podtrhne historickou atmosféru dolního nádvoří.
Hrad Svojanov bude v letošním roce otevřen od 1. března do 14. prosince. V březnu, listopadu a prosinci o víkendech od 10 do 17 hodin, v dubnu, květnu, červnu a říjnu denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin, v červenci a srpnu denně od 9 do 18 hodin. Těšíme se na Vaši návštěvu tohoto významného památkového objektu města Poličky!

GPS souřadnice: 49.6271992N, 16.4081742E

Autor: Miloš Dempír
Vyšlo ve Vlastivědných listech Pardubického kraje číslo: 1/2014


Foto: autor
Foto: autor






Předchozí článek: Smírčí kříže na Svitavsku
Následující článek: Barokní zvonička v Javorníku


Vytiskni stránku

Zpět na úvodní stránku




Vlastivědný časopis o zajímavostech, památkách, historii a osobnostech Pardubického kraje.
Pokud máte zájem pravidelně dostávat časopis Vlastivědné listy Pardubického kraje, kontaktujte nás. Roční předpatné činí 200 Kč.
Stáhněte si PŘIHLÁŠKU a odešlete na adresu Sdružení přátel Pardubického kraje, Klášterní 54, Pardubice 530 02.


V čísle 1/2024 Vlastivědných listů Pardubického kraje si mimo jiné přečtete:
Rabštejnská Lhota
Mladkovská vrchovina
Průzkum na Šibeničním vrchu
Pardubické kostely



Pardubický kraj
CHRUDIMSKO: Kostel sv. Bartoloměje v HEŘMANOVĚ MĚSTCI postavený v letech 1756 až 1761.

CHRUDIMSKO: Poutní raně barokní kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů v LUŽI.

ORLICKOÚSTECKO: Náměstí Přemysla Otakara II. ve VYSOKÉM MÝTĚ a budovou staré radnice z první poloviny 15. století.

ORLICKOÚSTECKO: Rotunda sv. Kateřiny v ČESKÉ TŘEBOVÉ pochází z 12. století.

ORLICKOÚSTECKO: Budova radnice v CHOCNI.

SVITAVSKO: Náměstí v MORAVSKÉ TŘEBOVÉ s radniční věží, která nemá žádné základy.

SVITAVSKO: LITOMYŠLSKÝ zámek je zapsán na seznamu památek UNESCO.

PARDUBICKO: Barokní kostel sv. Máří Magdaleny v LÁZNÍCH BOHDANEČ.




Hledat na webu:     


- Klub přátel Pardubicka
- Parpedie
- Pardubický Slavín



Created by pratele.pa.kraje@seznam.cz
sitemap.xml