Sdružení přátel Pardubického kraje

Sklepení litomyšlského zámku


16.02.2016 Rozsáhlé sklepení státního zámku Litomyšl, památky zapsané na Seznamu UNESCO, je exklusivním prostorem s neopakovatelnou atmosférou, nabízející relaxaci a odpoutání myšlenek od všedních starostí. Sály díky vysokým klenutým stropům nevyvolávají stísněné pocity, obvyklé v jiných sklepních prostorách, naopak svou majestátností působí na návštěvníky uklidňujícím dojmem.
Sklepení bylo dlouhá léta veřejnosti nepřístupné. Po rekonstrukci v sedmdesátých letech 20. století bylo připraveno jako bezpečnostní kryt pro civilní obyvatelstvo a prakticky utajeno. Teprve po společenských změnách v devadesátých letech se otevřelo návštěvníkům - nejprve v rámci velkého happeningu, později sem památkový ústav umístil výstavu útrpného práva. Expozice, patřící spíše do středověkého hradu, se nesetkala s velkým návštěvnickým úspěchem, vlhké prostředí se také záhy podepsalo na vystavených exponátech, proto se snadno ujala nabídka sochaře Olbrama Zoubka na umístění sbírky jeho soch do těchto atraktivních prostor.

Olbram Zoubek, spolu s dalšími vynikajícími výtvarníky Stanislavem Podhrázským, Václavem Boštíkem a Zdeňkem Palcrem, restauroval v období totality, kdy nemohl volně tvořit a vystavovat, sgrafitovou výzdobu pláště renesančního zámku. Stálou expozici soch Olbrama Zoubka od 12. dubna 2014 doplnilo "Srdce pro Václava Havla". Uspořádání expozice navrhl architekt Josef Pleskot. Po celém obvodu samostatné místnosti, v jejímž středu je Srdce, umístil svítící verš z prologu knihy Kazatel. V klimaticky vhodném prostředí zámeckého sklepení také lahvově dozrává unikátní řada vín Chateau Litomyšl. Vína byla vyrobena moravskými vinařstvími v limitovaném množství pouze pro tuto řadu. Návštěvníci tak mohou prohlídku spojit s ochutnávkou vína, vybírat však mohou i z dalších vín vybraných moravských a rakouských vinařů ve vinotéce.
Razítko do vandrovní knížky získáte v pokladně litomyšlstkého zámeckého sklepení nebo na recepci hotelu Aploaus v Litomyšli.

GPS souřadnice: 49.8734086N, 16.3130336E

Autor: Jan Řeháček
Vyšlo ve Vlastivědných listech Pardubického kraje číslo: 2/2014






Předchozí článek: Vydejte se do Mladějova
Následující článek: Zámek Moravská Třebová


Vytiskni stránku

Zpět na úvodní stránku




Vlastivědný časopis o zajímavostech, památkách, historii a osobnostech Pardubického kraje.
Pokud máte zájem pravidelně dostávat časopis Vlastivědné listy Pardubického kraje, kontaktujte nás. Roční předpatné činí 200 Kč.
Stáhněte si PŘIHLÁŠKU a odešlete na adresu Sdružení přátel Pardubického kraje, Klášterní 54, Pardubice 530 02.


V čísle 1/2024 Vlastivědných listů Pardubického kraje si mimo jiné přečtete:
Rabštejnská Lhota
Mladkovská vrchovina
Průzkum na Šibeničním vrchu
Pardubické kostely



Pardubický kraj
CHRUDIMSKO: Evangelický kostel v DVAKAČOVICÍCH.

CHRUDIMSKO: Renesnační čtyřkřídlý zámek v CHRASTI byl sídlem hradeckých biskupů.

ORLICKOÚSTECKO: Novogotická kaple Panny Marie z konce 19. století v LANŠPERKU.

ORLICKOÚSTECKO: Kostel sv. Mikuláše a poustevna Fáterka ve VRACLAVI.

ORLICKOÚSTECKO: Dělostřelecká tvrz BOUDA u Králík.

SVITAVSKO: Zřícenina hradu CIMBURK z konce 13. století.

SVITAVSKO: Část městského opevnění a kostel sv. Jakuba v POLIČCE.

PARDUBICKO: Kašna na náměstí v DAŠICÍCH.




Hledat na webu:     


- Klub přátel Pardubicka
- Parpedie
- Pardubický Slavín



Created by pratele.pa.kraje@seznam.cz
sitemap.xml