Sdružení přátel Pardubického kraje

Hrad Svojanov


16.02.2016 Jednou z nejvíce navštěvovaných památek Pardubického kraje je hrad Svojanov. Ten se nachází v oblasti Českomoravského pomezí asi 15 km jihovýchodně od Poličky. Jak potvrdil zdejší kastelán Miloš Dempír, oblibu si tento hrad mezi návštěvníky získává pravděpodobně díky spojení středověkého hradu a loveckého romantického zámečku spolu s hradní gotickou zahradou, která je pravděpodobně jedinou zahradou tohoto typu ve střední Evropě.
Svojanov byl jako hrad královský založený Přemyslem Otakarem II. v polovině 13. století. Jeho existence měla dva účely. Byla to jednak obrana zemské obchodní stezky, která spojovala Brno s Litomyšlí a byl to také hrad pohraniční, protože těsně za Svojanovem vedla historická hranice mezi Čechami a Moravou. Na svou dobu to byl hrad velmi pevný. Měl dva obranné prvky – jednak válcovou věž, která se proti cestě obrací ostrým břitem, což je opět unikát Svojanova, protože břitových věží je u nás velmi málo. Dalším obranným prvkem byla mohutná hradba okolo hradu. Tehdejší hrad byl dnešní vnitřní hrad a síla obvodových hradeb dosahovala na straně proti přístupové cestě až 8 metrů.

Král Karel IV. Svojanov zařadil mezi 11 nejvýznamnějších českých hradů, které neměly být nikdy prodány nebo zastaveny. Toto přání ale nedodržel již Karlův syn král Zikmund, který hrad předal do držení pánům z Boskovic, kteří provedli pozdně gotickou přestavbu hradu. Zmodernizovali vnitřní prostory paláce a vybudovali nový pás hradeb se sedmi baštami. Tehdy byl také vybudován i dům zbrojnošů. Trčkové z Lípy provedli renesanční přestavbu hradu, z té doby pocházejí sgrafitové fasády, které jsou patrné od vstupní brány. Poté se na hradě vystřídala celá řada majitelů, ale ti zde již většinou nebydleli a hrad využívali jako centrum správy panství a pozdějšího velkostatku. Roku 1842 hrad vyhořel a poté byl částečně přestavěný v empírovém stylu. V té době palác dostal zámeckou podobu. Vlastně uprostřed starého hradu vzniknul zámeček, což je v dnešní době unikát Svojanova, kdy se zde mísí gotika s empírem.
V roce 1992 byl hrad navrácen do vlastnictví městu Polička a také v současnosti probíhají postupné obnovovací práce.
Hradní kaskádová zahrada je pravděpodobně jediná obnovená zahrada v gotickém stylu ve střední Evropě. Má tradiční gotické členění na část okrasnou, což jsou záhonky růží, část užitkovou, kde jsou záhony bylin a ovocný sad. Nebývalo v minulosti na hradech zvykem mít okrasnou zahradu. Je to výjimečnost Svojanova. Součástí nejsou pouze ovocné stromy a růže, ale třeba také malý vinohrad.
V pokladně hradu obdržíte razítko do vandrovní knížky v rámci putování Letní pecky, poznej všecky!

GPS souřadnice: 49.6272111N, 16.4082914E

Autor: Jan Řeháček
Vyšlo ve Vlastivědných listech Pardubického kraje číslo: 2/2014








Předchozí článek: Jiří František Pacák
Následující článek: Vydejte se do Mladějova


Vytiskni stránku

Zpět na úvodní stránku




Vlastivědný časopis o zajímavostech, památkách, historii a osobnostech Pardubického kraje.
Pokud máte zájem pravidelně dostávat časopis Vlastivědné listy Pardubického kraje, kontaktujte nás. Roční předpatné činí 200 Kč.
Stáhněte si PŘIHLÁŠKU a odešlete na adresu Sdružení přátel Pardubického kraje, Klášterní 54, Pardubice 530 02.


V čísle 1/2024 Vlastivědných listů Pardubického kraje si mimo jiné přečtete:
Rabštejnská Lhota
Mladkovská vrchovina
Průzkum na Šibeničním vrchu
Pardubické kostely



Pardubický kraj
CHRUDIMSKO: Kostel sv. Bartoloměje v HEŘMANOVĚ MĚSTCI postavený v letech 1756 až 1761.

CHRUDIMSKO: Kostel sv. Jiljí opata v NASAVRKÁCH.

ORLICKOÚSTECKO: Litomyšlská brána ve VYSOKÉM MÝTĚ je zbytkem městského opevnění.

ORLICKOÚSTECKO: Vrchol KRÁLICKÉHO SNĚŽNÍKU, který je nejvýše položeným místem Pardubického kraje (1423 m.)

ORLICKOÚSTECKO: Rozhledna na SUCHÉM VRCHU u Králík.

SVITAVSKO: Kostel Povýšení sv. Kříže na KŘÍŽOVÉM VRCHU u MORAVSKÉ TŘEBOVÉ.

SVITAVSKO: Sgrafita zhotovená podle Váchalova Krvavého románu na domě čp. 127 v LITOMYŠLI.

PARDUBICKO: Dřevěná zvonice nedaleko CHOLTICKÉHO zámku.




Hledat na webu:     


- Klub přátel Pardubicka
- Parpedie
- Pardubický Slavín



Created by pratele.pa.kraje@seznam.cz
sitemap.xml